Årets showresor

Planera för årets stora shower

Någon gång i livet bör man besöka Royal Welsh Show, det är alla som varit där överens om. Men det är ont om boende i närområdet, så det gäller att planera i tid.


Royal Welsh Show hålls i Builth Wells i mellersta Wales, traditionsenligt måndag till och med torsdag den sista veckan i juli, vilket 2017 infaller den 24-27 juli.

RWS har anor sedan 1904 och här finns allt med anknytning till lantbruk och hästar. För en welshponnyfantast är det såklart visning av dessa ponnyer som står i fokus, men man behöver inte tveka att åka tillsammans med hela familjen eller vänner som inte är lika bitna. Det finns något för alla åldrar på denna fantastiska tillställning: över 7000 djur visas i ett myller av nötkreatur, får, åsnor, grisar och hästar/ponnyer av alla de raser. Dessutom anordnas aktiviteter som fårklippning, yxhuggning, falkonering, byggande av stenmur, terrier-race, verkning av åsnor och fårvallning. För att inte tala om ryttartävlingar med allt från hoppning och körning till ridklasser för både barn och vuxna.

Tröttnar man på djur, finns flera paviljonger med lantbruksprodukter där det tävlas om största purjolöken, godaste fruktkakan och bästa honungen. I ett särskilt hörn av området finns aktiviteter som fårvallning, hovslageri, veterantraktorer och demonstration av tändkulemotorer.

Om inte detta räcker, finns även en shoppingdel med flera gator fyllda med marknadsstånd. Och ett nöjesfält...


Bedömningar och tävlingar pågår i massor av ringar samtidigt. Själva huvudarenan består av tre utställningsringar, som man kan se från huvudläktaren. Mellan utställningsklasserna är det shownummer och olika uppvisningar i en aldrig sinande ström.

Stallområdet är öppet för besökare, så att man kan vandra runt och titta på alla förberedelser: korna tvättas och fönas, fåren får välputsade lädergrimmor, getterna ansas och hästarna ryktas.


En av de verkliga höjdpunkterna är klassen för welsh cob-hingstarna. Då används hela huvudarenan så att hingstarna får tillfälle att ta ut steget ordentligt, för de leds inte in lite försynt, utan gör entré i flygande trav! En efter en kommer de in med höjt huvud och karaktäristiska höga knärörelser. Allt till ackompanjemang av applåder och glada tillrop från publiken; både gamla och unga klappar i händerna när hingstarna visar sig, äldre damer dunkar taktfast med sina käppar och alla tjoar vilt och stampar med fötterna i golvet. När vinnaren slutligen är vald vet förtjusningen inga gränser, äran att vinna på RWS är enorm, och segraren får trava varv på varv runt arenan. När ordinarie visare är trött är det kutym att någon av konkurrenterna tar över och visar segerhingsten ytterligare några varv.

Denna klass går alltid på onsdagen som brukar vara den mest välbesökta.


Hela arrangemanget genomsyras av en stolthet över att ha anknytning till livet på landet. Räkna med att lägga flera dagar här, det räcker inte med en eller två dagar för att hinna se allt.


Massor av folk

Utställningen brukar samla närmare 240.000 besökare varje år från många olika länder.

För utländska besökare finns The International Pavilion där man kan slinka in och få en kopp te eller kaffe och smörgåsar och träffa andra welshentusiaster från hela världen.

För medlemmar i The Welsh Pony & Cob Society finns även Members Pavilion, där det kan gå snabbare att få en bit mat än i de allmänna restaurangtälten.

Mer info om utställningen finns på www.rwas.co.uk


Där finns en app att ladda ner och filmklipp så att man kan få en föraning om vad som väntar.

På hemsidan kan man även beställa inträdesbiljetter i förväg, det är något billigare än på plats och man slipper köerna.


Boka i tid

Det är högt tryck på boende runt om Builth Wells, så det är klokt att beställa det så snart man bestämt att man ska åka.

Själv brukar jag använda www.booking.com eftersom man i regel inte behöver betala bokningsavgift i förväg, vilket kan vara en fördel när man bokar så långt i förväg. Det finns många hemsidor med bed & breakfast och annat boende, till exempel www.visitwales.comTåg istället för hyrbil

Många väljer att flyga till någon av Londons flygplatser och ta hyrbil därifrån. Men det går att hyfsat smidigt ta sig till och från utställningen om man bor i någon by eller stad i omgivningarna. Det finns flera busslinjer som går till Builth Wells från orter som Llandrindod Wells och Llanwrtyd Wells med en halvtimmas restid.

Till dessa orter och flera andra kan man åka med tåg, till exempel genom att flyga till Birmingham och ta tåget därifrån. Det tar runt 3,5 timme att nå mellersta Wales.

Även om man ska ha hyrbil senare under sin vistelse för stuteribesök och annat, kan det vara värt att fundera över att ta tåg och buss de dagar utställningen varar. Bilköerna till och från utställningen är långa och i regel får man parkera så långt bort att man måste åka shuttlebus fram till grindarna i alla fall.

Det är enkelt att åka tåg i England tack vare att det finns mycket (och hjälpsam) personal att fråga. Att lösa biljett är också enklare än vad det till exempel är inom Skåne, där det är krav på löst biljett innan man får stiga ombord. I England kan man lösa biljett i bemannad lucka på stationen, i automat och ombord på tåget.


Tågtider och –sträckor hittar man här:

www.nationalrail.co.uk

www.arrivatrainswales.co.uk


Läs mer om olika busslinjer här:

www.bustimes.org.uk

www.trawscymru.infoAndra utställningar

För den som gillar lantbruksutställningar kan även tipsas om några andra som inte är riktigt lika stora, men fantastiskt trevliga: Roskilde Dyrskue i Danmark den 26-28 maj (där dömer för övrigt Mats Ohlsson welshponnyerna i år), Royal Three Counties Show i Malvern, England den 16-18 juni och Royal Highland Show i Edinburgh den 22-25 juni. Den senare ligger nära staden och man kan bo där och ta en smidig shuttlebuss till och från utställningen.


För welshfolk finns förstås ännu en höjdpunkt under 2017: den internationella welshutställningen i Holland. Den hålls den 12 augusti i Ermelo. SWF:s ordf Gunn Johansson är en av de domare som fått äran att döma och kommer att ta sig an sektion A tillsammans med Chris Cobley.


Mer info om dessa arrangemang finns på

www.roskildedyrskue.dk

www.royalhighlandshow.org

www.threecounties.co.uk

www.internationalshow2017.nl


Trevlig resa!


Ingrid Andersson, Bokhaga stuteri

e-post: ingrid-scribbler@bjarenet.com

Antal besökare

Copyright @ SydWelsh. All rättigheter reserverade inkl bilder.

Webmaster Bo Svensson